Chateaurenard en Provence


Tussen Avignon en Saint Rémy de Provence ligt het leuke stadje Chateaurenard. Chateaurenard heeft ongeveer 15.000 inwoners en heeft een gezellige binnenstad met restaurantjes en winkeltjes.
Boven Chateaurenard zie je de twee torens van het feodale kasteel uit 1170 het 'Castel Reynard' genoemd naar de heer van het kasteel Seigneur Reynardus. Belangrijke namen als Koning Louis XIV en Paus Benoit XIII overnachtten regelmatig in het kasteel. Tijdens de Franse Revolutie wordt 'Castel Reynard' door de dorpsbewoners aangevallen en veroverd. Het enige wat vandaag de dag nog fier overeind staat zijn de twee torens.
Op de foto met de deur zie je de ingang van de oude gemeenschappelijke oven in Chateaurenard. In de 18e eeuw kwamen dorpelingen hier hun brood bakken, hoewel het er hier niet heel eerlijk aan toeging: elk 20e brood moest achtergelaten worden voor monsieur le Baron. Hij moest, als eigenaar, de oven onderhouden maar dat gebeurde niet of nauwelijks waardoor er bijna geen goed brood meer gebakken kon worden.